Poszttraumás növekedés

Az elmúlt két évtizedben a pozitív pszichológia felkeltette az érdeklődést a poszttraumás növekedés iránt (Joseph, 2011). A poszttraumás növekedés széles körű fogalom, még alakul, de a mai napig a pozitív változások három tág területét figyelték meg, amelyek a legjobban leírják azt a módot, ahogyan az emberek gyakran beszámolnak arról, hogy megváltoztak a traumát követően:

  1. Először is, kapcsolataik valamilyen módon javulnak. Például az emberek leírják, hogy jobban értékelik a barátaikat és a családjukat, fokozott együttérzés érzését érzik mások iránt, és vágyakoznak az intimebb kapcsolatok iránt. 

  2. Másodszor, az emberek valamilyen módon megváltoztatják önmagukról alkotott nézeteiket, például, hogy jobban érzékelik a személyes rugalmasságot, bölcsességet és erőt, talán párosulva sebezhetőségeik és korlátaik nagyobb elfogadásával.

  3. Harmadszor, az emberek leírják életfilozófiájuk változását, például minden napra találnak valamit, amit megbecsülhetne, és újraértékelik azt, hogy mi számít igazán az életben.

A traumát követően az emberek széles körben számoltak be pozitív változásokról. Pszichometriai mérések és nyílt végű interjúk segítségével számos tanulmány kimutatta, hogy a növekedésről általában beszámolnak a különböző traumatikus események túlélői, beleértve a közlekedési baleseteket, a természeti katasztrófákat, interperszonális tapasztalatokat, orvosi problémákat és egyéb élet tapasztalatokat. A túlélők 30–70% -a azt mondja, hogy valamilyen formában pozitív változásokat tapasztaltak (Joseph, 2011).

Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a nagyobb poszttraumás növekedés olyan személyiségi tényezőkhöz kapcsolódik, mint az érzelmi stabilitás, az extraverzió, a tapasztalatokra való nyitottság, az optimizmus és az önértékelés; a megküzdés módjai, például elfogadás, pozitív átformálás, társadalmi támogatás keresése, a vallás felé fordulás, problémamegoldás és társadalmi támogatási tényezők (Joseph, 2011). Egy ilyen keretrendszer alkalmazható azzal a céllal, hogy megértsük, mennyire lehetnek előnyösek a pozitív pszichológiai konstrukciók, de az a terület, ahol ez a keretrendszer a legegyértelműbben alkalmazhatónak tűnik, az az, ahogyan az emberek a nehézségeket legyőzik és azt követően személyes növekedés áll be.

(szerző Dezső Anita)

(Visited 26 times, 1 visits today)

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.