8 ok, hogy miért mosolyogj

A mosolygás nem csak a legrövidebb út két ember között, hanem egy gyakori kommunikációs eszköz is. Csak egyszer tudsz jó első benyomást kelteni, azt is az első tíz másodperc alatt.  Kutatásokból kiderült, hogy legelőször a mosolyra és a tekintetre figyelünk fel.

Több mint 30%-unk naponta több mint 20-szor mosolyog, és kevesebb mint 14%-unk mosolyog naponta kevesebb mint 5 alkalommal. Sőt, a legjobbak a gyerekek ebben, akik naponta akár 400-szor is mosolyognak!

Meglepő módon valójában mosolyogva születünk. A 3D-s ultrahang-technológia lehetővé tette, hogy lássuk az anyaméhben mosolygó babákat. Születésük után a csecsemők továbbra is mosolyognak, kezdetben leginkább álmukban.

Hogyan ismerjük fel a valódi, szívből jövő mosolyt?

Ebben Guillaume Duchenne, francia származású kutatóorvos eredményei segítenek, aki az ember arcizmainak működését tanulmányozta. Azt találta, hogy valamennyi szemmozgató izmot nehéz akaratlagosan mozgatni, és ezek a felszabadult, őszinte, vidám mosolygás közben kisebb-nagyobb szarkalábakat rajzolnak ki a szem mellett. Leginkább ez különbözteti meg a mosolyt és a vicsort. Ezt hívjuk Duchenne mosolynak (ejtsd „Dusen”).

Létezik ennek ellentéteként, az un. hamis mosoly, ami az igazival ellentétben nem veszi igénybe sem az arc, sem a szem izmait. Ilyen a “Pan Am”-mosoly, mivel emlékeztet a régi amerikai légitársaság hostesseinek kifejezéstelen arcára, amellyel az utasokat üdvözölték.

„Ha őszintén rámosolygunk valakire, az a láncreakció révén ötszáz mosolyhoz vezethet egyetlen nap!”

A fenti Raphaelle Giordano idézetet kutatások igazolják, hiszen a mosoly „ragályos”.

Nézzük, mi az a 8 ok, amiért te is mosolyogj többet:

1. A mosoly enyhíti a stresszt

A mosolygás növeli a hangulatjavító hormonokat, miközben csökkenti a stresszt fokozó hormonokat, köztük a kortizolt és az adrenalint. Emellett általánosságban csökkenti a vérnyomást is. És mivel jellemzően akkor mosolyogsz, amikor boldog vagy, a használt izmok több endorfin – a fájdalmat és a stresszt enyhítő vegyi anyag – termelésére késztetik az agyadat.

2. A mosolygás segít tovább élni

Talán a legnyomósabb ok a mosolygásra az, hogy meghosszabbíthatja az általános élettartamot. Egy 2010-es tanulmány (Ernest L. Abel, Michael L. Kruger) szerint az őszinte, intenzív mosolygás hosszabb élettartammal jár együtt.

3. A mosolygás javítja a hangulatot

A mosolygás fizikai megvalósulása valójában olyan pályákat aktivál az agyban, amelyek befolyásolják az érzelmi állapotot – ami azt jelenti, hogy a boldog arckifejezéssel “becsaphatod” az elmédet, hogy boldog állapotba kerüljön. Ez attól függetlenül igaz, hogy a mosolyod valódi-e vagy sem.

Egy egyszerű mosoly olyan neuropeptidek felszabadulását válthatja ki, amelyek javítják az idegi kommunikációt, valamint olyan neurotranszmittereket, mint a dopamin és a szerotonin, amelyek fokozhatják a hangulatát. Gondolj úgy a mosolyra, mint egy természetes antidepresszánsra.

„Ha a hétköznapjainkban tudnánk mosolyogni, ha boldogok és békések tudnánk lenni, ez nemcsak a nekünk, hanem mindenkinek a hasznára válna. Ha mi igazán tudjuk, hogyan kell élni, akkor a napunk kezdésének a legjobb módja a mosoly. A mosoly megerősíti a tudatosságunknak és a választásunknak, hogy békében és boldogságban élünk.”

Thich Nhat Hanh 

4. A mosolygás erősíti az immunrendszert

A mosolygás az általános egészségi állapotodat is fokozhatja azáltal, hogy segíti az immunrendszered hatékonyabb működését. Úgy gondolják, hogy amikor mosolyogsz, az immunrendszer működése javul – bizonyos neurotranszmitterek felszabadulásának köszönhetően -.

5. A mosolygás csökkenti a fájdalmat

Tanulmányok kimutatták, hogy a mosolygás endorfint, más természetes fájdalomcsillapítókat és szerotonint szabadít fel. Ezek az agyi vegyi anyagok együttesen tetőtől talpig jó érzést keltenek bennünk. Nemcsak a hangulatot emelik, hanem ellazítják a testet is, és csökkentik a fizikai fájdalmat. A mosolygás egy természetes gyógyszer.

6. A mosolygás sikert sugall

Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen mosolyognak, magabiztosabbnak tűnnek, nagyobb valószínűséggel léptetik elő őket, és nagyobb eséllyel keresik meg őket. Próbálj meg mosolyogni a megbeszéléseken és üzleti találkozókon. Lehet, hogy azt tapasztalod, hogy az emberek pozitívabban állnak hozzád.

7. A mosolygás serkenti agyunk jutalmazási mechanizmusait …

… mégpedig olyan módon, amivel még a jól ismert örömérzet-fokozó csokoládé sem tudja felvenni a versenyt. Egy Nagy-Britanniában végzett vizsgálat során (elektromágneses agyszkenner és szívritmus-monitor segítségével különböző ingerek “hangulatfokozó értékeit” állapították meg) brit kutatók megállapították, hogy egyetlen mosoly ugyanolyan mértékű agyi stimulációt tud nyújtani, mint akár 2000 tábla csokoládé; és azt is megállapították, hogy a mosoly olyan stimuláló hatású lehet, mintha több mint 7 millió forint készpénzt kapnánk.

8. A mosoly segít pozitívnak maradni

Mosolyogj és közben próbálj meg valami negatív dologra gondolni anélkül, hogy elveszítenéd a mosolyod. Nehéz, ugye?

A mosolygás befolyásolhatja a pozitív érzéseidet, még akkor is, ha természetellenesnek vagy erőltetettnek érzed. Függetlenül attól, hogy a mosolyod őszinte-e vagy sem, attól még azt az üzenetet küldi az agyadnak és végső soron a tested többi részének, hogy “Minden rendben van és jól érzem magamat!”

„A mosolygós embereknek sem könnyű a sorsa, csak másképp élik meg. Derűsen, és ez a nehezet is könnyebbé teszi. Az örömöt nemcsak kapjuk, de belülről csináljuk is, és ez fontosabb.”

Müller Péter

( Szerző: Dezső Anita )

(Visited 185 times, 1 visits today)

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.