Gondolatok a túrázásról

Láttam, hogy sok szép helyen pihentetek a 20-i hosszú hétvégén és közben megérkezett a pollen allergia szezonja – ezt magamon is észrevettem – de megvizsgáltam és egy nap alatt szépen elengedtem, így ma már szinte semmi bajom nem volt. 

Szóval azt javasolom nektek, hogy a tömeges helyeket kerüljétek és ha lehet túrázzatok magaslati helyeken, friss levegőn, erdőben, mezőn 😊 

Míg őseink gyűjtögető, vadászó életmódot folytattak, naponta 15 km-t tettek meg gyalog, ma ez a táv legfeljebb 800 méter. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a szabad természet hangulatunkat, közérzetünket pozitívan befolyásolja. Létezik egy új tudományág, amelyet „tájpszichológiának” hívnak, és azt vizsgálja, hogy a különféle tájak milyen hatást gyakorolnak az emberi pszichére. A szép tájképek puszta látványa is képes erősíteni az indikátorizom tónusát és erősíti a test energiáját. 

A kórházban ápolt betegeken végzett tanulmányok szerint azok, akik a kórterem ablakából kipillantva zöld fákat látnak, kevesebb fájdalomcsillapítót és ápolást igényelnek, mint azok, akik csak épületeket láttak az ablakukból.

Amikor az orvosok olyan zenét kerestek, amely képes a félelmet és a szorongást csillapítani, megállapították, hogy a természet hangjai különösen pozitív hatásúak. Sok relaxáló hatású CD-n háttérzörejként patakcsobogást, madárcsicsergést, tengermorajlást hallhatunk, nem véletlenül. Hallgassatok sok ilyen zenét! 

Az újító ötleteket vizsgáló felmérés szerint a legtöbb kreatív ötlet nem az értekezletek közben, hanem a szabad ég alatt, a természetben merül fel a fejekben. Intelligenciahányadosunk sem állandó, ahogy azt korábban feltételezték, hanem bizony állandóan változik – többek között a testmozgástól. Egy vizsgálat szerint a tíz napig tartó szigorú ágynyugalom hatására az IQ kb. 15 százalékkal csökken. 

A túrázás erősíti immunrendszerünket, fertőzésekkel szembeni ellenállásunkat. Mérsékli a szívinfarktus, az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák kockázatát. Stabilizálja emésztésünket és anyagcserénket. Csökken a csontritkulás veszélye. A légzés javulásával mérséklődik a légúti betegségek kialakulásának veszélye is.

Én ámulattal néztem 3 órányi járásra innen, Ausztriában, hogy számos 70 – 80 éves férfi és nő engem meghazudtoló frissességgel és erővel gyalogolt fel 1700 m fölé és elgondolkodtam azon, hogy milyen sokat számít a kultúrkörnyezet, hogy hogyan és milyen szokásokkal növünk fel. Van-e hétvégente igényünk és energiánk „hegyet mászni”, hogy kilépünk-e a komfortzónánkból és van-e bátroságunk magunk mögött hagyni a házimunkát és túrázni menni helyette. Nem mellesleg ezzel a szokással plusz 10 évet adhatunk életminőségünkhöz és példát mutatunk a gyerekeinknek. 

(szerző Dezső Anita)

(Visited 82 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Júlia 2021-09-03 at 14:23

    Hálásan köszönöm ezeket a gondolatokat!

    Gyermekkorom óta járok túrázni szeretteimmel, de az utóbbi időben egyre kevesebb időnk jutott arra, hogy ezt a tradíciónkat éltessük…A cikkedet olvasva ismét elhatároztam, hogy ezekért a jó szokásokért érdemes tudatosan “harcolnom”! A hétvégén irány a Tátra! Köszönöm!

    Reply

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.